A2. Jelenleg Magyarországon tartózkodom, külföldre utaztam volna az elnyert ösztöndíjjal, aláírt támogatási szerződésem még nincs, de rendelkezem értesítéssel az elnyert ösztöndíjról

A2. 

 

> A jelenleg érvényes rendelkezések alapján nem utazhat ki Magyarország területéről nemzetközi mobilitási program keretében.

> Ha az értesítés birtokában a nemzetközi mobilitási programokra meghozott intézkedések kihirdetését megelőzően (2020. március 16. előtt) az ösztöndíjas út szervezése érdekében költségei merültek fel, akkor igényelheti ezek visszatérítését, de elsősorban a már kifizetett költségek visszatérítésére törekedjen (ezt e-mailekkel kérjük igazolni).

» Vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatókkal (repülőtársaság, szállás), és jelezze, hogy igényt tart a kifizetett összeg visszatérítésére!

> Ha nem sikerül, vagy csak részben sikerül visszatéríttetnie a kiadásait a szolgáltatókkal, két lehetősége van:

a) vis maior bejelentése a Támogatónál (akivel egyéni szerződést kötne), és a vis maior miatt felmerült kiadások elszámolásának igénylése.

» Vis maior eljárás elindításához kérjen űrlapot a Támogatótól, a kérelmét alapos indoklással és iratokkal támassza alá!

és / vagy

b) amennyiben lehetséges, a tervezett mobilitás halasztása, átütemezése.

> Kérjen későbbi szerződéskötést, erre lehetősége van!

> A nemzetközi mobilitási programokra meghozott intézkedések kihirdetését követően (március 16. után) a saját felelősségére és kockázatára tehet pénzügyi kiadással járó lépéseket – feltétlenül egyeztessen előzetesen a Támogatóval (aki az ösztöndíjat folyósítja).

c) ERASMUS szakmai gyakorlat bővebb információk: http://nki.bme.hu/node/5734