„MINDIG SZERETETTEL EMLÉKEZZENEK MÁSODIK OTTHONUKRA, BUDAPESTRE!”

35 ország 145 diákja vehette át diplomáját a BME angol nyelvű szakainak diplomaosztó ünnepségén.

A végzősök a BME Központi Épületének dísztermében vehették át az okleveleiket saját karuk képviselőitől február 16-án. A végzősök hazájának több nagykövete is megtisztelte jelenlétével a műegyetemi rendezvényt, amelyet online  is közvetítették.

 „Mivel életünk nagy részét munkával töltjük, elengedhetetlen, hogy szeressük azt, amit csinálunk, hogy pozitív impulzusokat nyerjünk, amelyek színessé teszik a mindennapokat. Biztos vagyok benne, hogy BME végzettségével mindannyian a karrierlehetőségek széles skálájából választhatják majd ki azt, amelyik motiválja Önöket, sikert és főként örömet okoz.” – hangsúlyozta Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, aki hozzátette: „Őszintén remélem, hogy kellemes emlékekkel gazdagodtak ezen az egyetemen, és szeretettel fognak emlékezni második otthonukra, Budapestre. Jó tapasztalataik alapján másoknak is segíthetnek abban, hogy a felsőoktatást illetően helyesen döntsenek, ha mesélnek nekik Egyetemünkről, és arról, hogy a BME-n végzett diploma megszerzése kifizetődő törekvés mind bachelor-, mind mester-, és PhD-szinten.”

A rendezvény alumni díszvendége Charaf Hassan professzor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) dékánja volt. Charaf professzor libanoni származású, a BME VIK-en végzett és diplomája megszerzése óta tanít a karon. Pályafutása jól mutatja a BME-n szerzett oklevelek magas értékét, és kiváló példája annak, hogy egy műegyetemi diplomával rendelkező nemzetközi hallgató sikeres magyarországi karriert építhet.

„Köszöntöm önöket: emlékszem arra a pillanatra, amikor 35 évvel ezelőtt Magyarországra érkeztem egy számomra teljesen ismeretlen világba, bőrönd nélkül, amit elvesztettem érkezésemkor. Bőrönd nélkül és a kalandos kezdés ellenére sem felejtettem el, hogy tanulni, tanulni, barátkozni, egy új és más kultúrát megtapasztalni és mérnöki diplomát szerezni jöttem ide” – üdvözölte Charaf professzor a frissen végzett mérnököket, közgazdászokat és menedzsereket és arra kérte a hallgatókat és a végzősöket, hogy őrizzék meg szoros kapcsolatukat a BME-vel és Magyarországgal: „A diploma megszerzése után doktoranduszként folytattam tanulmányaimat, majd az alma materben kezdtem el tudományos munkatársként dolgozni. A megörökölt erős természettudományos oktatásra alapozva versenyképes tudást nyújtunk, és továbbadjuk az értékeket, a minőség és az elhivatottság iránti igényt.” – összegezte az intézmény előnyeit a professzor.

„Emlékszem arra az időre, amikor pár éve szerencsém volt kiadni a felvételi értesítésüket és most megtiszteltetés, hogy együtt ünnepelhetem Önökkel oklevelük megszerzését. Kiváló végzettség, nagyszerű diploma van a kezükben: Önök most diplomások, akiket az egész világon elismernek, amit kitartó erőfeszítések árán értek el. Biztosíthatom Önöket, hogy e diplomával bárhol, bármilyen körülmények között megállják a helyüket. Mit jelent ez a diploma? Tudást, felkészültséget, tapasztalatot, szakmai megbecsülést." – köszöntötte a diplomásokat Vigh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője.

Papp Bendegúz az Egyetemi Hallgatói Képviselet nevében búcsúzott a végzősöktől. "Átküzdöttétek magatokat minden kihíváson, amit a BME és a budapesti élet állított számotokra. Nagy bravúr, hogy túljutottatok egyetemünk minden kihívásán és akadályán. Remélem sok barátra tettetek szert az úton: ápoljátok e barátságokat, őrizzétek meg őket, valószínűleg az egyik legértékesebb segítségeitek lesznek a jövőben."

Haris Mehraj, a BME Gépészmérnöki Kar indiai hallgatója végzős hallgatótársai nevében szólt az ünneplőkhöz és a vendégekhez: „Emlékszem az első napomra Budapesten, amikor az itteni közösségben újoncként rövid időn belül szinte kétségbe vontam a korábbi választásomat, bár beleszerettem ebbe a gyönyörű városba, a kultúrájába, az egyetembe és a környező emberekbe. A mai napon gazdagnak érzem magam, miközben felidézem ezt a két évet. Megtanultam, hogy amikor az életben szerzett tapasztalataink pontjait összekapcsoljuk, azok egyesülnek, hogy valami szépet alkossanak. Ezer mérföldre vagyok otthonomtól, de úgy érzem, hogy úgy kötődöm ehhez a világhoz, mint még soha. Sokféle kultúrából szereztem barátokat, és bennük találtam családot.”

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Németh Ákos Zoltán, a BME Hallgatói Szolgáltatások Igazgatóságának igazgatója a Kancellária képviseletében, Lovas Tamás dékánhelyettes (Építőmérnöki Kar), Hős Csaba dékánhelyettes (Gépészmérnöki Kar), Gyetvai Balogh Ágnes dékánhelyettes (Építészmérnöki Kar), Hell Zoltán egyetemi tanár (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), az angol nyelvű képzés szakmai vezetője, Charaf Hassan dékán (Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Török Ádám dékánhelyettes (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), Simon Ferenc dékánhelyettes (Természettudományi Kar), Szalmáné Csete Mária (Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar) dékánhelyettese, Vigh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője és Papp Bendegúz, az Egyetemi Hallgatói Képviselet nemzetközi és Erasmus felelőse.

Az ünnepség levezetője Mozsár Eszter, a Rektori Kabinet ügyvivő szakértője volt.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Geberle B.