EURÓPA VEZETŐ MŰSZAKI EGYETEMEI VÁRJÁK EGYHETES RÉSZKÉPZÉSRE A MŰEGYETEMI FIATALOKAT

Az ATHENS program több mint húsz éve szolgálja a mérnökhallgatók külföldi tapasztalatszerzését.

„A nemzetközi szervezet célja, hogy olyan lehetőségeket kínáljon a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára, amelyekben a megkezdett szakhoz kötődő fogadó országbeli kurzusokon ne pusztán a tananyagot közvetítsék, hanem színesebbek legyenek és az adott ország kultúráját is megismertessék” – válaszolta a bme.hu kérdésére Pivarcsiné Fekete Dóra, a BME Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) ügyvivő szakértője, a BME ATHENS programok koordinátora, hozzátéve: „az ATHENS név kicsit megtévesztő, sokan a görög fővárosra asszociálnak, pedig ez egy betűszó, az Advanced Technology Higher Education Network elnevezést jelöli. A végén található S pedig az Erasmus ösztöndíjrendszert megelőző Socrates projektekre utal”.

Az ATHENS Európa 15 vezető műszaki egyetemét összekötő szervezet 1997 óta. Az alapítók között szerepel a ParisTech, a Delfti Műszaki Egyetem, valamint a Leuveni Katolikus Egyetem is; később számos műszaki felsőoktatási intézmény csatlakozott hozzájuk.

A fő tevékenysége az évente két alkalommal – márciusban és novemberben – megrendezett egyhetes intenzív szakmai kurzus, amelyet minden tagintézmény ugyanakkor hirdet meg a partneregyetemek hallgatói számára. A programok ingyenesek, a szállást és az ott tartózkodás költségeit kell állniuk a diákoknak. Évente körülbelül 150 képzés indul csaknem 5000 tanulóval. Az előadások nyelve angol, francia, spanyol.

„A Műegyetemen valamennyi kar segíti a hallgatók sikeres részvételét a programban, általában a szállásköltségeket támogatják” – osztotta meg Pivarcsiné Fekete Dóra, kiegészítve azzal, hogy a külföldi diákokat fogadó kurzusokat pedig egyes tanszékek tartanak. Régóta nagy sikerrel fut például az Építőmérnöki Kar (ÉMK) Hidak és Szerkezetek Tanszéke által meghirdetett „Budapesti Duna-hidak” képzés, amelyet Dunai László dékán, egyetemi tanár, tanszékvezető és Hegyi Péter tudományos segédmunkatárs szerveznek. Ennek keretében a fiatalok dunai hajókirándulás alkalmával figyelhetik meg a fővárosi hidakat, ahol lehetséges, ott pedig közelről is megvizsgálják a szerkezetei elemeket.

Dunai László, az ÉMK dékánja megnyitja a 2018-as „Budapesti Duna-hidak” kurzust

Nagyon népszerű, a szintén ÉMK-s, de már az Építőanyagok és Magasépítés Tanszéken elérhető tanulmányi lehetőség Stocker György és Szalay Zsuzsa docensek szervezésében „Történelmi épületek felújítása” címmel. Elmondta még: tavaly novemberben a GTK is csatlakozott, a Környezetgazdaságtan Tanszék munkatársai, Zilahy Gyula egyetemi tanár és Horváth György adjunktus indítottak oktatást „Fenntartható gazdasági modellek” címmel.

Zilahy Gyula dékánhelyettes, egyetemi tanár órát tart 2019 novemberében az ATHENS program keretében

Horváth György adjunktus beszél a 2019 novemberében tartott kurzuson

Pivarcsiné Fekete Dóra az NKI nevében köszönetet mondott Dunai László (ÉMK) és Koltai Tamás (GTK) dékánoknak a kurzusok létrejöttét segítő együttműködésükért, egyúttal elárulta: előkészületben van egy, a Gépészmérnöki Kar által tervezett épületgépészeti tematikájú előadássorozat is.

„A műegyetemi programokra mindig nagy a túljelentkezés. Egy-egy kurzusra körülbelül százan jönnének, de ebből általában csak mindössze harmincat fogadnak el a szervező kollégák, ugyanis a projektmunkák, és a kiscsoportos foglalkozások miatt ez az ideális létszám. Szeretnénk, ha minél több kar tanszéke kapcsolódna be az ATHENS-képzések meghirdetésébe: ez jó hírét kelti az egyetemnek, egyúttal a vendégek és vendéglátók számára egyaránt értékes kapcsolatszerzési lehetőségeket kínál” – emelte ki a koordinátor.

A hétfőtől péntekig tartó kurzusok része nemcsak az oktatás, hanem a kulturális események is, ezért a foglalkozásokat megelőző hétvégén, vagy a hét közben kötetlenebb esteket tartanak. A műegyetemi szervezők ebben rendszeresen segítséget kapnak az ESN-től (Erasmus Student Network), amelynek munkatársai városnézést vagy szórakoztató programot szerveznek, gyakran az itt tanuló Erasmus-ösztöndíjas diákokkal együtt. A képzések zárása egy-egy vizsga vagy projektbemutató, amelyek értékelését a hallgató saját felsőoktatási intézményében beszámíttathatja, összesen 30 órával, 1 kreditponttal.

A Műegyetemről a külföldi partnerintézményekhez jelentkező hallgatók létszáma, eredményes pályázata sok tényezőtől függ, általában 10-15 fő jelentkezik, többségük felvételt is nyer, de tavaly például több mint harmincan voltak. „Ez annak köszönhető, hogy hatékonyabban sikerült felhívni a hallgatók figyelmét a lehetőségre, többet reklámoztunk, így jobban terjedt a program híre” – részletezte a koordinátor, hozzátéve, a számos célország közül az elmúlt években a legnépszerűbb Párizs, Madrid, Milánó, és München volt.

A jelentkezés során a Műegyetem ellenőrzi, hogy a központilag kért jelentkezési lapok – a csatolt önéletrajzzal és egy oktatói ajánlással együtt – rendben vannak-e. Ez után jelölik a hallgatót a részvételre. Az összes jelentkező kiválasztását a központi, párizsi főkoordinációs bizottság végzi egy algoritmus segítségével, de az mindig lényeges, hogy többféle nemzetiségű diák kerüljön egy kurzusra. A lehetőséggel élők 4-5 célhelyet is megadhatnak.

„Szeretnénk, ha minél több BME-s hallgató ismerné meg az ATHENS programjait, hiszen már 2000 óta tagintézmények vagyunk a szervezetben. Nagyon színes úti célok, valamint kurzusok várják az érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek a fogadó egyetem képzésébe, az ország kulturális sokszínűségébe, és később Erasmus-ösztöndíjak keretében akár félévet is eltölthetnek ott. Sokan nem tudják, hogy az ATHENS megpályázásának nincs mennyiségi korlátja, ezért akár a maximális, évi kétszer igénybe vehető lehetőség révén tanulmányai majdnem teljes ideje alatt, akár az első év második szemeszterétől kezdve kiutazhat egy-egy hétre a diák valamelyik partnerhez: Párizs, Delft, Leuven, Trondheim, Varsó, Prága, Bécs, München, Milánó, Madrid Lisszabon, Bukarest, Szaloniki vagy Isztambul várja a műegyetemi fiatalokat!” – összegezte az előnyöket Pivarcsiné Fekete Dóra koordinátor, hozzáfűzve, hogy az aktuális jelentkezési feltételek megtalálhatók az NKI aloldalán.

HA-GI