GY.I.K. szakmai gyakorlat

ÁLTALÁNOS

Több információ: http://nki.bme.hu/SZAKGYAK

⦿ Mikor lehet jelentkezni szakmai gyakorlatra? Szakmai gyakorlati pályázás folyamatos csak minimum 45 nappal ki tervezett kiutazás előtt kell benyújtani.

⦿ Mennyi időre mehetek szakmai gyakorlatra? Minimum 2 hónapot (60 nap) és maximum 12 hónapot (360 nap), lehet mobilitáson egy tanulmányi ciklus alatt. Osztatlan képzésen maximum 24 hónap.

⦿ Szeretnék diplomázás után menni szakmai gyakorlatra. Lehetséges, de diplomázás utánira csak abszolválás ELŐTT lehet jelentkezni.  A pályázat még aktív jogviszony alatt lehet benyújtani. Egy éven belül az abszolválási dátumtól mehet szakmai gyakorlatra.

⦿ Szeretnék menni szakmai gyakorlatra, de nem tudom, hogy hova? Bármilyen cégnél lehet csak a hallgatónak kell le egyeztesse a fogadó céggel, hogy fogadnak és aláírják a Mobility Agreement-et. Itt található segéd linkek: http://nki.bme.hu/GYAKORLATI_HELYEK

⦿ Lehet előzetesen jelentkezni? Lehetséges. Ha még nincs meg a cég, nyújtson be előjelentkezést még abszolválás előtt és akkor amint megvan a cég küldi az adatokat.

⦿ Hogy kell előzetesen jelentkezni? E-mailben jelezi hogy előjelentkező és beküldeni azokat a dokumentumokat amik már vannak. Ami nincs (pl. cég, LA, pontos dátum stb.) azt később ki lehet egészíteni. Fontos hogy a kipótolt dokumentumokat minimum 45 nappal ki tervezett kiutazás előtt lehet benyújtani (azaz nem lehet az előtti napon szólni).

⦿ Hogy müködik a zöld utazás? Mi után elnyeri a szakmai gyakorlat pályázatot és szeretne igényelni zöld utazásra is támogatást, a szerződéssel együtt kell be nyújtani a kitöltött és aláírt "zöld utazásról nyilatkozat" -ot. Csak vonat, busz, bicikli, és telekocsi támogatott zöld utazási módok. A teljes útja, mind két irányba (kiinduló ország, város és fogadó intézmény városa között) zöld utazás kell legyen, hogy megvalósuljon a támogatás, jegybizonylattal együtt.

⦿ Más hallgatónak milyen volt a szakmai gyakorlatuk? Itt található több hallgatói beszámoló: http://nki.bme.hu/node/5768

⦿ Lehet-e szakdolgozatot írni szakmai gyakorlat alatt? Szakmai gyakorlat alatt kutatási tevékenység illetve - szorosan a tanulmányokhoz kapcsolódó - munka végezhető. Diplomaírási céllal Erasmus tanulmányi mobilitási pályázat adható be.

⦿ Hogy működik a kredit beszámitás? Erasmus külföldi szakmai gyakorlat/gyakorlaton szerzett kreditek elismertetése a "049B ERASMUS szakmai gyakoralt ekvivalencia vizsgalata" Neptun kérvényen kérhető. A Kari Kreditátviteli Bizottság hoz döntést a kérvény tárgyában, de a szakmai gyakorlat elfogadását kérő hallgatónak a szakmai gyakorlattal kapcsolatban elvégzendő egyéb adminisztráció miatt egyeztetnie szükséges a spcializációját gondozó Tanszékkel is.