Az ATHENS program

Az ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network/Socrates) Európa 15 vezető műszaki Egyetemét összekötő szervezet 1997 óta. Fő tevékenysége az évente 2 alkalommal (március, november) megrendezett 7 napos intenzív szakmai kurzus (összesen 30 óra, 1 kredit pont). A képzés része még egy "európai dimenzió" tevékenység is, amelyen a hallgatók a fogadó ország kultúrájával ismerkednek meg. A kurzusokat a részvevő egyetemek professzorai hirdetik meg, a hallgatóság a hálózat tagjaiból toborzódik. Évente kb. 150 képzés indul kb. 5000 tanulóval. Az előadások nyelve angol, francia, spanyol.
 

További információ a szervezet holnapján érhető el: http://athensnetwork.eu/

Kimenő hallgatók: A következő kurzus pályázati felhívását ITT tekinthetik meg. 

Incoming students: For further information, please click HERE.

 

Partneregyetemek:
 

Aristotle University of Thessaloniki

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Czech Technical University in Prague

Delft University of Technology

Instituto Superior Tecnico Lisboa

Istanbul Technical University

KU LeuvenUniversité Catholique de Louvain

Norwegian University of Science and Technology

ParisTech

AgroParisTech

Arts et Métiers ParisTech

Chimie ParisTech

École des Ponts ParisTech

ENSTA ParisTech

ESPCI ParisTech

Institut d'Optique Graduate School

MINES ParisTech

Télécom ParisTech

Politecnico di Milano

Technische Universität München

Technische Universität Wien

Universidad Politecnica de Madrid

University Politehnica of Bucharest

Warsaw University of Technology


 

A BME 2001 és 2015 közötti tevékenységéről az alábbi honlapon tájékozódhatnak: http://tutor.nok.bme.hu/sandwich/general/athenshonlap.htm
 

2016 januárjától a BME ATHENS koordinátora dr. Moson Péter helyett Fekete Dóra nemzetközi koordinátor, a Rektori Kabinet Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság munkatársa.

 

2016 márciusában a BME nem tartott kurzust, tekintettel a március 15-i Nemzeti Ünnepre. Egyetemünkről 23 hallgató utazott ki, a két legnépszerűbb úti cél Milánó és Leuven volt.

 

2016. június 17. - A program újonnan kinevezett központi koordinátora Sophie Leban, a Mines ParisTech-ből. Az esedékes közgyűlést ebben az évben a BME szervezte. Az eseményről rövid összefoglaló az egyetem honlapján olvasható: http://www.bme.hu/hirek/20160708/Ujra_a_BME-n_tartotta_kozgyuleset_az_ATHENS?language=hu

Főbb témák:

- értékelési rendszer egységesítése

- a szervezet honlapjának korszerűsítése

- hallgatói fotópályázat meghirdetése

 

2016. november 12-19. - A BME három kurzust hirdetett meg. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő BME 4 és BME 8 mellett a BME 10 (Bioethanol production – process design aspects) kurzus is elindult. Mindhárom kurzusunkra többszörös volt a túljelentkezés, összesen 79 bejövő hallgató érkezett hozzánk, a kimenő hallgatók száma 12 volt.

 

2016. december 9-én került sor az éves közgyűlésre Párizsban.  A két legfőbb téma a novemberi kurzusok értékelése és a program 20. évfordulós ünnepségének szervezése volt, melyre 2017 decemberében kerül majd sor. Ezen kívül felmerült a partneregyetemek közötti további együttműködés lehetősége, az ERASMUS Strategic Partnership keretein belül; a részletek kidolgozása további egyeztetéseket igényel.  

 

2017. március 11-18. – 10 kiutazó hallgatónk körében a két legnépszerűbb úti cél Prága és Madrid volt. Saját kurzust nem hirdettünk meg, tekintettel a március 15-i Nemzeti Ünnepre.

 

2017. június 9. – A közgyűlést a TU Wien rendezte, melyen fő témák a jelentkezési honlap átalakítása és az ATHENS szervezet 20. évfordulós ünnepségének szervezése voltak.  A novemberi részképzésre a kurzusok meghirdetése június végére várható, a BME kimenő és bejövő hallgatókra is készül.

 

2017. november 11-18. - Ismét meghirdettük a két legnépszerűbb BME kurzust (Budapesti Duna hidak, ill. Műemlék épületek felújítása), melyre összesen 60 fő érkezett. Kiutazó hallgatóink többsége a Leuven-i Katolikus Egyetem kurzusain vett részt.

 

2017. december 14-15-én a szokásos éves közgyűlés mellett ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg a szervezet fennállásának eddigi 20 évéről. Az eseményen több rektor, rektorhelyettes, ATHENS kurzusvezető oktató és hallgató is képviselte a partneregyetemeket. Az ünnepségen aláírásra került szándéknyilatkozatban a résztvevő intézmények megerősítették tagságukat és vállalták színvonalas szakmai háttér biztosítását a jövőre nézve is. Közös célkitűzésként fogalmazódott meg az oktatók mobilitásának elősegítése, valamint az együttműködések erősítése az egyetemek között, az ATHENS programon kívül is.   
 

2018. március 17-24. – A márciusi részképzésre ismét utaztak BME hallgatók, legtöbben Varsóba és Milánóba. Intézményi szinten célkitűzésünk erre az évre a BME kurzuskínálatának bővítése és a kiutazó hallgatók számának növelése.
 

2018. június 8. – A közgyűlést a Cseh Műszaki Egyetem rendezte Prágában. A 20. évfordulós ünnepségen kitűzött hosszútávú célok mellett több aktuális kérdésről esett szó: Új tagként csatlakozott a szervezethez a Bukaresti Műszaki Egyetem, a novemberi részképzésre 4 kurzust hirdetnek meg. Elindult az új jelentkezési honlap, a novemberi részképzésre már ezen keresztül lehet jelentkezni: https://register.athensnetwork.eu/ Itt a hallgatók már nem csak intézményre, hanem szakterületre szűrve is tudnak kurzust választani. Általános cél a kimenő hallgatók létszámának növelése, összhangban a meghirdetett kurzusok résztvevői létszámával.